Belgia ar putea pierde organizarea EURO 2020 deoarece lucrările la noul stadion n-au început încă. Bruxelles-ul este unul dintre cele 13 orașe, printre care și București, alese de UEFA să organizeze meciurile de la EURO 2020. România se confruntă și ea cu mari întârzieri la lucrările de infrastructură și există același risc.
Se întâmplă și la case mai mari. Bruxelles-ul ar putea pierde organizarea meciurilor de la EURO 2020, deoarece lucrările la noua arenă – Eurostadium – încă nu au început. Koen de Brabander, secretarul general al Federației Belgiene de Fotbal, susține că UEFA ar putea decide astfel ca meciurile care ar fi trebuit să se joace la Bruxelles să fie mutate în altă țară:
„Noi încă mai credem, dar suntem realiști și știm că depinde de alte părți. Noi suntem o federație și nu putem să luăm o decizie. Nu este rolul nostru să investim, nu avem bani pentru asta”, a declarat Koen de Branbander pentru agenția AP.
O decizie în acest sens ar putea fi luată în Comitetul Executiv al UEFA de la mijlocul acestei săptămâni. Lucrările la noua arenă sunt întârziate cu 15-18 luni și oficialii UEFA se vor asigura dacă poate fi gata în timp util. Constructorii promit că vor termina stadionul până în 2019, însă belgienii au emoții.
Bruxelles-ul ar urma să organizeze trei meciuri din faza grupelor și unul din optimi. În cazul în care UEFA va decide că organizarea lor este în pericol, acest pachet de meciuri ar putea fi mutat în Franța sau în Țara Galilor, la Cardiff, unde s-a disputat finala Ligii Campionilor. Forul european va discuta la mijlocul săptămânii despre aceste probleme, dar o decizie definitivă ar putea fi dată în luna decembrie, când cele 13 țări organizatoare vor avea o întâlnire la UEFA.
Ar fi însă o dezamăgire extrem de mare pentru belgieni, care au acum o generație de excepție, cea mai bună din ultimii 30 de ani: „Avem un grup de jucători foarte talentați. Ai nevoie de un stadion care să-ți permită să joci asemenea meciuri”, mai spune De Brabander.
Românii au și ei emoții mari
Problema este însă îngrijorătoare și pentru România. Arena Națională a primit același pachet de meciuri – trei din faza grupelor și unul din optimi – dar suntem în urmă cu dezvoltarea infrastructurii. Stadionul pe care ar urma să se joace este deja ridicat, dar UEFA ne-a impus să avem, printre altele, linie de metrou de la aeroport până în București și o autostradă care să lege Vestul de Estul țării. Niciunul dintre cele două proiecte n-a fost finalizat și sunt șanse extrem de mici să fie vreunul gata până în 2020.
În plus, echipele care vin la București au nevoie și de baze moderne de pregătire. România și-a luat angajamentul că va reconstrui arenele Steaua, Dinamo, Rapid și Arcul de Triumf, însă lucrurile n-au fost demarate la niciunul dintre cele patru stadioane.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER